Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

 

 

Programın Amacı

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programının amacı; tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, kalibrasyonu, bakım ve onarımları alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir.

Kazandırdığı Unvan

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programını bitirenlere "Biyomedikal Cihaz Teknikeri" unvanı verilir.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri

Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazların satın alma aşamasında teknik şartname hazırlanması ve kabulüne yardımcı olur. Şemalarına uygun olarak yerlerine monte eder. Çalıştığı kuruluşta sürekli bakım ve kalibrasyon takibini yapar. Kullanımları konusunda klinik personeli eğitir ve cihazların teknik özelliklerine uygun kullanılmasını sağlar. Arıza veya kullanım dışı kalma durumlarında arızayı giderir veya giderilmesi konusunda gerekli işlemleri yapar. Tıbbi cihazların tamir ve kalibrasyon hizmeti veren firmalarda uzman olarak çalışır.
Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014 Tarih ve 29007 Sayılı Resmî Gazete‘de yayınlanmış olan “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’e” göre ise bir “Biyomedikal Cihaz Teknikeri”
- Kullanılmakta olan tıbbi cihazların periyodik olarak kalibrasyonunu ile bu cihazların bakım ve onarımını yapar.
-Kuruma alınması düşünülen tıbbi cihazların teknik şartnamesinin hazırlanmasında ve alınan tıbbi cihazların muayene kabulünde görüş verir.
-Tıbbi cihazların kullanımımı hakkında ilgili personele bilgi verir,
- Hasta ve çalışanları tıbbi cihazların zararlı etkilerinden korumak için gerekli tedbirleri alır.

Programa Giriş Koşulları

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları

Biyomedikal cihaz teknikerleri;
• Resmi ve özel hastanelerde,
• Laboratuvarlarda,
• Tıbbi cihaz üreten veya cihaz satışı yapan şirketlerde,
• Tıbbi cihaz bakım ve kalibrasyon hizmeti yapan kuruluşlarda
çalışma imkanı bulmaktadırlar. Ülkemizdeki sağlık sektöründeki gelişmeye ve büyümeye bağlı olarak iş bulma olanakları her geçen gün artmaktadır.

Staj Ve Uygulama Süresi

Öğrencilerimiz yaz stajlarını yurt genelindeki sağlık kuruluşlarında ve bu kurumlara tıbbi cihaz bakım ve kalibrasyon hizmeti veren firmalarda 30 iş günü olarak yapmaktadırlar. Uygulama derslerini ise Üniversitemiz ile Afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj ve Hastane uygulamalarının değerlendirilmesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj ve Uygulama Yönergesi esaslarına göre yapılmaktadır.

Dikey Geçiş İmkânı

Bu programdan mezun olan öğrencilere, YÖK tarafından tanınan DGS sınavı hakkı ile Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans öğrenimlerine devam etme imkanı bulunmaktadır.


 

 

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi IŞIL KUTBAY
Dr. Öğr. Üyesi IŞIL KUTBAY
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ŞAHİN
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ŞAHİN
Dr. Öğr. Üyesi SÜREYYA KOCABEY
Dr. Öğr. Üyesi SÜREYYA KOCABEY
Öğr. Gör. FATMA NUR TÜFEKÇİ
Öğr. Gör. FATMA NUR TÜFEKÇİ
Öğr. Gör. GÖKTÜRK DELİGÖZ
Öğr. Gör. GÖKTÜRK DELİGÖZ

Eğitim Faaliyetlerimiz

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cİhaz Teknolojileri Programı

 

Staj ve Uygulama Süresi:
Öğrencilerimiz stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde, Üniversite Hastanelerinde, Özel hastanelerde ve Tıbbi Cihaz Üretimi yapan kuruluşlarda, Tıbbi Cihaz Mümessilliği yapan kuruluşlarda, Tıbbi Cihaz Kalibrasyon ve Bakım yapan kuruluşlarda en az bir Biyomedikal Mühendisi bulunan kuruluşlarda yapabilirler. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.

Yapılan Etkinlikler ve Konusu: 
? Biyomedikal Cihaz Teknoloji Laboratuarı kurulması ve öğrenciler ile birlikte Tıbbi Cihazların Organizasyonu
? Expomed Tıbbi Cihaz Fuarı Gezi Etkinliği (2017)
? Bilgisayar ve Bilişim Klübü, Sağlık Bilişim Etkinliği
? Öğrenci Kariyer Bilgilendirme Etkinliği (2017)
? Tıbbi Cihaz Kalibrasyon Eğitimleri


Yapılması planlanan etkinlikler
Biyomedikal Mühendisler Derneği ile birlikte ortak öğrencilerimize yönelik mesleki ve uygulama eğitimleri düzenlemek


Güçlü yönlerimiz:

Üniversitemiz SHMYO bünyesinde bulunan 90 m2 biyomedikal elektronik öğrenci
uygulama laboratuarı. Bu laboratuarda bulunan son model elektronik ve biyomedikal deney setleri, hastanelerimizden getirilen tıbbi cihaz ekipmanları

Öneri ve Tedbirler:

Müfredat ve Ders programı geçtiğimiz 2 yıldaki öğrenci ve akademik performansa ve gelecek ihtiyaçlar dikkate alınarak gözden geçirilmiştir.
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Programı, müfredatı ve kapsamı gereği diğer programlardan daha fazla çalışma disiplini gerektiren bir programdır. Öğrencilerin başarı grafiğini arttırmak amacıyla laboratuar uygulama saatleri arttırılmıştır.
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Laboratuarının öğrenciler tarafından daha aktif kullanımına imkan verilmesi planlanmaktadır.

 

Çalışma Konularımız

 

 

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programında; tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, kalibrasyonu, bakım ve onarımları konularında mesleki dersler verilir. İlk yıl ağırlıklı olarak elektronik devrelerin çalışması ve bu sistemlerde arıza tespiti ve tamiri ile ilgili dersler öğrencilere verilir. İkinci yıl ise Biyomedikal Cihazlar konusunda branş dersleri ve Hastane uygulaması dersi verilir.

• Biyomedikal cihaz teknolojileri ile ilgili ileri test yöntemlerini uygulayabilir.
• Hasta bakım ekipmanları ve teknolojileri ile ilgili çalışma prensiplerini, işlemleri ve ortak sorunlar/çözümleri anlayabilir.
• Biyomedikal Cihaz Teknolojisinin gerektirdiği bilimsel eşitlikleri, temel prensip ve kuramları karşılaşılacak problemlerin çözümünde kullanma becerisine sahip olabilir.
• Alanı ile ilgili uygulamalar için mesleki ortam, modern teknikleri ve araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilir ve etkin kullanabilir.
• Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi alarak sorumluluk alabilir.

 

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar
Telefon: +90 216 346 36 36
E-posta: sureyya.kocabey@sbu.edu.tr


Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar

+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)

 

 

hshmyo@sbu.edu.tr