Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

 

 

Programın Amacı

Hastane, laboratuvar ve kliniklerin tıbbi laboratuvarlarındaki cihazları kullanabilen, en kısa sürede hastalara ait sonuçların doğru, net ve tekrarlanabilirlik bakımından güvenilirlik bakımından eldesini sağlayan, ilgili tıbbi belgeleme süreçlerine hâkim olan ve sorunlar karşısında etkin çözümler üretebilen, mesleki beceriye sahip sağlık personeli yetiştirmektir.

Mezunlarına Verilen Unvan

Programın süresi 2 yıldır. Programdaki mesleki uygulama ve stajların tümünü başarıyla tamamlayarak bitirenlere Ön Lisans diploması ve ‘’Tıbbi Laboratuvar Teknikeri’’ unvanı verilir.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri 

Tıbbi Laboratuvar Cihazları sağlık hizmet kuruluşlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri hastalıkların teşhisinde, ayırıcı tanısında, tedavisinde ve takibinde hekime ve hastaya büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu bölümden mezun olanlar, Tıbbi Laboratuvar Cihazlarının hazırlanması, bakımı ve uzman yönetiminde cihazların kullanımı ile test ve tetkikleri yapabilen ve bir sonraki uygulama için cihazların hazır tutulması için gerekli sorumlulukları üstlenecek bilgi ve donanıma sahip olacaktır. Aynı zamanda tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü, tıptaki yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtacak nitelikte teknik elemanları yetiştirecektir.

 

Programa Giriş Koşulları

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programına; Önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 40 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışındaki okullardan ve diğer meslek liselerinden Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.

Staj Ve Uygulama Süresi

Yüksekokulumuz Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı ikinci sınıf öğrencileri (2. yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Tüm derslerini veren (başarısız dersi olmayan) öğrenciler ise dönem içinde de staj yapabilirler. Stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılacaktır.

Çalışma Alanları

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programından mezun olan öğrenciler; hastane, poliklinikler, sağlık ocakları, özel tahlil laboratuvarları, klinik biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji, moleküler biyoloji ve genetik tanı merkezleri gibi kamu ve özel statülü sağlık merkezlerinde veya tıbbi laboratuvar malzemesi üreten ya da pazarlayan şirketlerde çalışabilirler. Programdan mezunları Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri olarak da atanabilmektedirler.

Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programını öğrencileri ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.

Sınavsız Geçiş Yapabilecek Programlar

Meslek liselerinin, Ebelik, Ebelik-Hemşirelik, Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Laboratuvar Hizmetleri (Laborant), Laboratuvar Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu, Tıbbi Laboratuvar, Hayvan sağlığı, Veteriner-Laboratuvar bölümünden mezun olanlar ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.

 

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA KUL KÖPRÜLÜ
Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA KUL KÖPRÜLÜ
Öğr. Gör. FATİH HACIMUSTAFAOĞLU
Öğr. Gör. FATİH HACIMUSTAFAOĞLU
Öğr. Gör. RUVEYDA ALACAHAN DÜRER
Öğr. Gör. RUVEYDA ALACAHAN DÜRER

Eğitim Faaliyetlerimiz

Eğitim Faliyetlerimiz

Alanında uzman kişilerle seminer programları düzenlenmektedir. Alanla ilgili kongre, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere toplu katılım sağlanmaktadır. Alanla ilgili birimlere gezi düzenlenmektedir.  

Çalışma Konularımız

 

 

1. Tıbbi laboratuvar testleri için hastadan biyolojik materyal alma, bunları saklama ve transferini sağlamak.

2- Acil tetkikleri ayırma ve önce yapılmasını sağlama,

3. Analiz öncesi hazırlık işlemlerini yapma, preparatları hazırlama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygulamak.

4. Tıbbi laboratuvarın farklı alanlarıyla ilgili temel testleri uygulamak, analiz çözeltilerini hazırlamak

5. Tıbbi laboratuvar araç gereçlerini kurallarına ve tekniklerine uygun olarak kullanma, kontrollerini ve bakımını yaparak en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak

6. Tıbbi laboratuvarda güvenlik önlemlerini alma, kişisel güvenlik kurallarını uygulama ve güvenli laboratuvar ortamı oluşturmak

7. Öğrenciler, tıbbi laboratuvar alanında kullanılan mesleki kavramlara, yöntem ve tekniklere etkin bir şekilde hâkim olabilir.

8. Laboratuvar içindeki araç ve gereçlerin kullanımı hakkında bilgiye sahip olabilir.

9. Öğrenciler, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanındaki temel kavramları anlama, tıbbi laboratuvar teknikleri alanında kullanılan modern yöntem ve teknolojileri kullanacak bilgi ve beceriye sahip olabilir.

10.Meslek alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.

11. Öğrenciler, laboratuvarın işletimi ve yönetimi ile uygulamalarını yürütme yeteneği hakkında bilgi sahibi olabilir.
 

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. N

+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)

 

hshmyo@sbu.edu.tr