Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programa yeni öğrenci alımı yapılmamaktadır.

 

Programın Amacı

Perfüzyon Teknikleri programının amacı, kalp damar cerrahisi ve/veya anestezi ve reanimasyon uzmanı hekim gözetiminde; kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinesini, dolaşım veya solunum yetmezliklerinde kullanılan kalp-akciğer destek cihazlarını, böbrek yetmezliğinde kullanılan diyaliz cihazlarını, hazırlayıp çalıştıracak ve takip edecek sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

Mezunlarına Verilen Unvan 

Perfüzyon Teknikleri programının eğitim süresi 2 yıl (4 yarıyıl) olup programı başarıyla bitirenlere ön lisans diploması ve “Perfüzyon Teknikeri” unvanı verilir.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri 

Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014 Tarih ve 29007 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te Perfüzyonistin görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır: 

• Kalp- akciğer makinesini, ekstrakorporeal membran oksijenizasyon ve ventriküler destek cihazlarını yönetir.
• Ameliyat öncesi perfüzyonla ilgili hazırlığı yapar.
• Kardiyopulmoner bypass ve ekstrakorporeal (vücut dışı) dolaşım sırasında hastanın fizyolojik parametrelerini, kan gazları ve kan biyokimyası sonuçlarını ve antikoagülasyonu takip eder, gerekli girişimlerde bulunur ve ilgili kayıtları tutar.
• Kardiyopleji uygulaması gibi myokard korunmasıyla ilgili gerekli işlemleri yapar.
• Gerektiğinde donör doku ve organlarının korunmasına yardımcı olur.
• Hemofiltrasyon- ultrafiltrasyon ve aferez uygulamalarını yapar.
• Hipotermi-hipertermi uygulamalarını ve vücut sıcaklığı regülasyonunu yapar.
• Ekstrakorporeal dolaşım ekipmanı üzerinden kan ve kan ürünleri transfüzyonu ile uzman hekimlerin gerekli gördüğü ilaç ve tıbbi ajanların uygulamasını yapar.
• İzole organ ve ekstremite perfüzyonunun yapılmasını sağlar.
• Ekstrakorporeal dolaşım desteğinde olan hastanın transportuna eşlik eder.

Programa Giriş Koşulları

İstihdam planlamaları ve meslek tanımı sorunları nedeniyle programa geçici olarak öğrenci alımı yapılmamaktadır.

Staj Ve Uygulama Süresi

Yüksekokulumuz Perfüzyon Teknikleri Programı ikinci sınıf öğrencileri (4.yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) iş günü zorunlu staj yaparlar. Tüm derslerini veren (başarısız dersi olmayan) öğrenciler ise dönem içinde de staj yapabilirler. Stajlarını üniversitemiz ile Afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır. 

Çalışma Alanları

Perfüzyon Teknikleri programını başarıyla bitirenler, kamu ve özel sektörde, kalp ameliyatı ve organ nakli yapılan hastanelerde çalışabilecekleri gibi bilimsel araştırmalarda görev alabilir, biyomedikal cihaz firmalarında istihdam imkanı bulabilirler.

Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler

Perfüzyon Teknikleri programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile, Hemşirelik ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Sınavsız Geçiş Yapabilecek Programlar

Meslek Liselerinin Acil Tıp Teknikerliği, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri teknikerliği, Hayvan Sağlığı, Laboratuvar Hizmetleri, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık memurluğu, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar “Perfüzyon Teknikleri” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. 

 

 
Tarihçemiz

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Perfüzyon Teknikleri programı 2018-2019 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamıştır.

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi SERAP PAMAK BULUT
Dr. Öğr. Üyesi SERAP PAMAK BULUT
Dr. Öğr. Üyesi ZELİHA TUNCEL
Dr. Öğr. Üyesi ZELİHA TUNCEL

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Alanında uzman kişilerle seminer programları düzenlenmektedir. Alanla ilgili kongre, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere toplu katılım sağlanmaktadır. Alanla ilgili birimlere gezi düzenlenmektedir. 

Çalışma Konularımız

 

• Perfüzyon teknikleri alanındaki temel bilimsel bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olabilir.
• Perfüzyon teknikleri alanındaki etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini tanımlayabilir.
• Perfüzyon teknikleri alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda sorumluluk alabilir.
• Perfüzyon teknikleri alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanabilir.
• Perfüzyon teknikleri alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütebilir.
 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar

0 216 346 36 36 / 2010 - 2011

 

hshmyo@sbu.edu.tr