Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Patoloji, hastalıkların tanısı doğrultusunda giderek gelişen bir bilim olup bu konuda uzman sayısının artmasıyla nitelikli tekniker ihtiyacı da artmaktadır. Patoloji Teknikerleri doku ve vücut sıvılarının mikroskobik incelemeye hazır hale getirilmesini sağlayan ve bu konuda patoloji uzmanına yardımcı olan sağlık teknikeridir. Bu doğrultuda öğrencilerimiz meslekle ilgili laboratuvarlarda çalışacak, yeni teknoloji ve teknikleri uygulayabilecek yeterliliğe sahip olarak mezun olacaklardır. Bu uygulamalar doğrultusunda hem teorik hem de pratik açıdan öğrenme imkanına sahip olacaklardır. (Üniversitemizin İstanbul'da anlaşmalı olduğu çok sayıda devlet hastanesi bulunmaktadır) Böylece mezuniyetlerinde mesleki olarak donanımlı bir hale geleceklerdir. Öğrencilerimizin üstün etik ve insani niteliklere sahip olması ve bu özelliklerini mesleki yaşamlarına yansıtacak olmaları üniversitemizin öncül ilkelerindendir.


Programın Amacı

Patoloji laboratuvarının öncesi ve sonrasındaki tüm işlemleri bilen ve uygulayabilecek bilgi/beceriye sahip, laboratuvarın kalite kontrol ve güvencesini bilen, geliştiren ve denetleyebilen; araştırma patolojisi hakkında bilgi ve becerisi olan; sağlık alanındaki gelişmeleri izleyen teknikerler yetiştirmektir.

Mezunlarına Verilen Unvan 

Bu programı tamamlayan öğrenciler “Patoloji Laboratuvarı Teknikeri” unvanını alırlar.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri

Patoloji ile ilgili temel düzeydeki bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olabilir.

Fiksasyonda kullamlan solüsyonların gerekli kimyasal hesaplama, ölçüm ve tartımlarını yapıp hazırlayabilir.

Taze doku ile çalışılan alanda; enfeksiyon kontrolünü yapabilir, güvenli çalışma ortamı sağlayabilir, taze doku ömeklerinden dokundurma, ezme, dondurma (frozen kesiti) preparatlarının fiksasyon, boyama, kapatma ve teslim işlemlerini yapabilir.

Programa Giriş Koşulları

Yükseköğretim Kurumu'nun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Staj ve Uygulama Süresi

Öğrenciler zorunlu yaz stajlarını üniversitemiz ile afiliye protokolü olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri 'nin patoloji laboratuvarlarında 2. dönemin sonunda yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.
 

Eğitim Süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür derslerinin yanı sıra Anatomi, Fizyoloji, Kimya, Histoloji, Patoloji, Genel Histoteknoloji, Özel Histokimya Teknikleri, İmmüno Histokimya Teknikleri, Moleküler Patoloji Teknikleri, Genel Sitoteknoloji, Patoloji Laboratuvar Teknikleri Uygulamaları, Sağlık Kurumlarının işleyişi ve Yönetimi, Kişilerarası İlişkiler,Temel İlk Yardım gibi dersleri teorik ve uygulamalı olarak alırlar.

Dikey Geçiş İmkanı

Patoloji Laboratuvar Teknikerleri DGS sınavı ile;

-Biyoloji

-Biyomühendislik

-Biyoteknoloji

-Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji

-Genetik ve Biyomühendislik

-Hemşirelik

-Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

-Moleküler Biyoloji ve Genetik programlarına geçiş yapabilmektedirler. 

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Patoloji Laboratuvar Teknikeri olmak isteyenlerin; insan biyolojisi ve kimya ile ilgili ve bu alanda başarılı, göz ve el koordinasyonunu rahat sağlayan, sağ elini rahat kullanabilen, renkleri ayırt edebilen, reaktif hava yolları hastalığı ve kokulara karşı alerjisi olmayan, dikkatli ve sorumlu, ekip çalışmasına uygun, kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olması gerekir.

Çalışma Alanları

Mezunlar üniversite, devlet ve özel hastanelerin patoloji laboratuvarları, özel patoloji laboratuvarları, Adli Tıp Kurumu Patoloji Laboratuvarları, Tıp Fakültesi Histoloji Laboratuvarları, Moleküler Patoloji ve Sitogenetik Laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.




 

 


Tarihçemiz

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Patoloji Laboratuvar Teknikleri programı 2016-2017 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamıştır.

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi NESLİHAN SAYİR
Dr. Öğr. Üyesi NESLİHAN SAYİR

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

  • Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencileri teorik dersleri üniversite bünyesinde, uygulama derslerini afiliye anlaşmalı Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapmaktadır.Hastenelerin  patoloji laboratuvarında yapılan uygulama çalışmaları öğrecilerin çok sayıda makroskopik doku parçalarını görmeleri ve işlem yapmaları ile daha tecrübeli hale gelmeleri açısından önemlidir.
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki konularda bilgi ve beceri açısından yetkin olurlar;
  • Patoloji laboratuvarına gelen doku, sıvı, yayma ve ince iğne aspirasyonu ömeklerinin kayıt ve kabulünü, fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre fiksasyonunu yapabilir.
  • Sağlık kurumları bünyesindeki patoloji laboratuvarlarında ilgili araç, cihaz ve teknikleri kullanabilir ve patoloğun denetiminde makroskopi ve histoteknoloji ile ilgili bütün rutin ve özel işlemleri yürütebilir.
  • Makroskopik çalışmaya aktif olarak katıabilir. Doku takibini otomatik makine ve/veya elle yapabilir. Doku takibinden çıkan parçaları blok haline getirebilir.
  • Mikroskop, doku takibi cihazı, boyama cihazı ve mikrotomun günlük ve haftalık bakımı, temizliği ile kalibrasyonunu yapabilir.
  • Histokimyasal ve immünhistokimyasal boyama sistemleri için boya çözeltilerini ve antikorları hazırlayabilir. Uygun yöntemlerle boyama işlemini uygulayabiilir. Boyama sonunda mikroskobik kontrollerini yapıp hata varsa kaynağını saptayabilir, sorunu çözebilir ve kayıt altına alabilir.

 

 

 

Çalışma Konularımız

 

 

• Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencileri teorik dersleri üniversite bünyesinde; uygulama derslerini afiliye anlaşmalı Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapmaktadır.
• Hastanelerin patoloji laboratuvarında yapılan uygulama çalışmaları öğrencilerin çok sayıda mikroskobik doku parçalarını görmeleri ve işlem yapmaları ile daha tecrübeli hale gelmeleri açısından önemlidir.
• Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki konularda bilgi ve beceri açısından yetkin olurlar;
• Patoloji laboratuvarına gelen doku, sıvı, yayma ve ince iğne aplikasyonu öneklerinin kayıt ve kabulünü, fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre fiksasyonunu yapabilir.
• Sağlık kurumları bünyesindeki patoloji laboratuvarlarında ilgili araç, cihaz ve teknikleri kullanabilir ve patoloğun denetiminde makroskopi ve histoteknoloji ile ilgili bütün rutin ve özel işlemleri yürütebilir.
• Mikroskobik çalışmaya aktif olarak katılabilir. Doku takibini otomatik makine ve/veya elle yapabilir. Doku takibinden çıkan parçaları blok haline getirebilir.
• Mikroskop, doku takibi cihazı, boyama cihazı ve mikrotomun günlük ve haftalık bakımı, temizliği ile kalibrasyonunu yapabilir.
• Histokimyasal ve immünhistokimyasal boyama sistemleri için boya çözeltilerini ve antikorları hazırlayabilir. Uygun yöntemlerle boyama işlemini uygulayabilir. Boyama sonunda mikroskobik kontrollerini yapıp hata varsa kaynağını saptayabilir, sorunu çözebilir ve kayıt altına alabilir.
 
Alanıyla ilgili temel düzeyde fizyoloji,anatomi ve tıbbi terminoloji bilgileri
  • Patoloji
  • Patoloji Laboratuvarı Uygulamaları
  • Histoloji
  • Genel Histoteknoloji
  • Sitoteknoloji
  • İmmünohistokimya
  • Moleküler patoloji
  • Özel Histokimya Teknikleri

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar

+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)

 

hshmyo@sbu.edu.tr