Tanıtım
Program Amacı
Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014 Tarih ve 29007 Sayılı Resmî Gazete ‘de yayınlanmış olan “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’e” göre; uzman tabip tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarının, her türlü lenslerin, optik görme gereçlerinin ve gözlük çerçevelerinin hastaya sunulmasını sağlayan; standartlara uygun gözlük montajı yapan, onarım ve tespiti işlemlerini gerçekleştiren ve kişinin kullanımına uygun hale getiren; optik gereç kullanıcılarına ait kayıtları tutan, saklayan ve gerektiğinde ilgili kurumlara veren Sağlık Teknikeri ünvanlı Optisyen yetiştirmektir. Programda, temel alanla ilgili mesleki teorik ve pratik derslerin YÖK tarafından belirlenmiş zorunlu dersler, temel sağlık ve temel fen-matematik dersleri yer alır.
Mezunlarına Verilen Unvan
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara “Optisyenlik” alanında ön lisans diploması verilir.
Kazandırılan Mesleğin Görevleri
Optisyenlik Programı mezunları; “5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun” esaslarına göre “Optisyen” unvanı Optik Mağazası açabilirler. Kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür veya optisyen olarak çalışabilirler. Hastanelerin göz polikliniklerinde teknisyen olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra gözlük camı ve çerçevesi imal eden ya da bunları ithal eden firma ya da fabrikalarda çalışabilirler.
Programa Giriş Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Önceki Öğrenmenin Tanımlanması
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrenciler, daha önce başka bir yükseköğretim kurumundan aldıkları ve başarılı olarak geçtikleri ders veya derslerin içeriğinin Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunması durumunda muaf tutulurlar.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sağlık Bilimleri Üniversitesi “Eğitim-Öğretim Yönetmeliği"nde belirtilen Sınav ve Değerlendirmeye İlişkin Esaslar dikkate alınır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm derslerden başarılı olarak geçmesi, FF, FG, NA ve U notlarına sahip olmaması gerekmektedir. Optisyenlik Programı’nda öğrencinin 4 yarıyıl sonunda derslerden 120 AKTS tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kuralları bölümünde belirtilmiştir.
Staj Ve Uygulama Süresi
Öğrenciler birinci yılın sonunda 30 iş günü zorunlu yaz stajlarını optik mağazalarda/fenni gözlükçü işletmelerinde yapar.
Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda dikey geçiş sınavında başarılı olanlar alanıyla bağlantılı bir lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Bölüm İmkânları
Uygulamalı eğitimin yapıldığı makine ve teçhizat donanımlı, her tür cam ve çerçeve çeşitlerinin bulunduğu bir optisyenlik laboratuvarı.
Tarihçemiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Optisyenlik Programının kuruluşu 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında YÖK tarafından kabul edilmiş olup; 2018-2019’da eğitim ve öğretime başlanmasına karar verilmiştir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. SALİM ORAK
Öğr. Gör. NAZMİYE ÖNER
Eğitim Faaliyetlerimiz
Alanında uzman kişilerle seminer programları düzenlenmektedir. Alanla ilgili kongre, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere toplu katılım sağlanmaktadır. Alanla ilgili birimlere gezi düzenlenmektedir.
Çalışma Konularımız
• Temel görme cihazları (gözlük, kontakt lens, az görmeye yardımcı cihazlar) ve diğer optik gereçler konusunda mesleğin gerektirdiği bilgiye ve kullanım becerisine sahip olabilir.
• Temel görme cihazlarının reçeteye göre seçimini, satışını ve hazırlanmasıyla kullanıcıya adaptasyonunu sağlayabilir.
• Gözlük ve diğer optik gereçlerin bakımı ve tamiri için gerekli mesleki ekipman ve cihazları kullanabilir.
• Temel Matematik, Temel Fizik ve Fizik-Geometrik Optik alanlarına ilişkin temel bilgilere sahip olabilir.
• Göz Anatomi ve Fizyolojisi, Göz Hastalıkları, Görme Sağlığı ve Klinik Optik alanlarında temel bilgileri kavrayabilme ve alanı ile ilişkilendirebilir.
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar
+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)
hshmyo@sbu.edu.tr