Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta ve/veya yaralılara ihtiyaç duydukları ilk ve acil tıbbi yardımı uygulayabilen, hasta/yaralıyı ambulans ile güvenli ve hızlı bir şekilde, sağlık kurumuna ulaştırabilen ilk ve acil yardım teknikeri yetiştiren ön lisans programıdır. Ülkemizde 1993’ten beri değişen isimlerle acil sağlık hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu acil tıp teknisyenleri yetiştirilmektedir.

Çalışma ortamının çeşitliliği ve acil durumların doğası gereği, bu bölümü seçecek adayların, çabuk ve doğru karar verebilmesi, dikkatli, yenilikçi, girişimci, sorumluluk sahibi, etik değerlere bağlı , kendini sürekli geliştiren bir yapıda olması, değişen koşullara uyum sağlayabilmesi, sorun çözme becerisine sahip, üretken, çevresi ile etkin iletişim kurabilmesi, ekip çalışmasına yatkın olması, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapabilmesi beklenir. 

İlk ve Acil yardım teknisyeni olay yerinde hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirler, durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular, hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gereğinde polis veya itfaiyenin yardımını sağlar, transfer sırasında hastaya gereksinim duyduğu acil bakım hizmetini verir, hastayı sağlık kuruluşuna teslim ederken, oradaki ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi verir.

İlk ve Acil Yardım Programı, aşağıdaki özelliklerin çoğunu taşıyorsanız, sizin için uygun bir meslek edinmenizi sağlar:

• Esnek mesai saatlerine uyum sağlayabilmek
• Hasta ve yaralı taşıma konusunda gerekli fiziksel dayanıklılığa sahip olmak
• El becerisi, uygulamalı beceriler edinmeye yatkınlık
• Çabuk ve doğru karar verebilmek
• Dikkatli ve soğukkanlı olmak
• Ekip çalışmasına yatkın olmak
• Hareketli işleri yapmaktan hoşlanmak
• Fen bilimleriyle ve özelde sağlık bilimleriyle ilgili ve başarılı olmak
• İnsanlara yardım etmek konusunda istekli ve gayretli olmak
• Sorumluluk duygusu gelişmiş olmak
• İnsanlarla iletişim ve özellikle stresli durumların yönetimi konusunda iyi olmak
• Kan ve vücut sıvılarıyla, yaralarla karşılaşma konusunda fiziksel ya da psikolojik engeli olmamak

Programın Amacı

Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta/ yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; hasta/ yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahaleleri yapabilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp, uygun acil yaklaşımını planlayıp, uygulayabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.


Mezunlarına Verilen Unvan

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15/04/2009 tarihli toplantısında alınan karar ile 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 ve 43/b maddeleri uyarınca “Sağlık Teknikeri” unvanı verilir.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri

Sağlık Bakanlığı Tarafından 22 Mayıs 2014 Tarih ve 29007 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te Acil Tıp Teknisyeni’nin görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
a) İntravenöz ve intraossöz girişim yapar.
b) Temel hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon ve oksijen uygulaması yapar.
c) Uygun taşıma tekniklerini uygular.
ç) Temel yaşam desteği protokollerini uygular. Bu uygulama sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanır.
d) Travma stabilizasyonu ile kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlar.
e) Hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlar.
f)  Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapar.
g) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur.
ğ) Monitörizasyon ve defibrilasyona yardımcı olur.
h) Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanır.
ı)  Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapar.

Programa Giriş Koşulları

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT puan sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. Öğrencilerin İlk ve Acil Yardım Programı ile ilgili gerekli özel koşulları sağlamış olması gerekir. Aday öğrenci, programa yerleşebilmek için ÖSYM kılavuzunda belirtilen aşağıdaki koşulları da sağlamalıdır:
• Bu programa alınacak öğrencilerin, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığa sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; kurtarma, taşıma işlerinde yeterli vücut yapısı ve gücüne sahip olmaları; öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları gerekir
• Bu programa alınacak öğrencilerin, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

Staj Ve Uygulama Süresi

Öğrencilerimiz 30 iş günü olan yaz stajlarını üniversitemiz sağlık uygulama ve araştırma merkezi olan hastanelerin acil servislerinde ve 112 ambulans istasyonlarında yapmaktadırlar.

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları:
Sağlık sektöründe hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarında, üniversitelerde, hastanelerin acil servis, kara, hava ve deniz ambulanslarında istihdam edilirler. Ayrıca ilk ve acil yardım hizmetine ihtiyaç duyulan alanlarda (belediyeler bünyesinde itfaiyelerin arama kurtarma birimleri ve Kızılay gibi) istihdam alanları mevcuttur.

İş Bulma İmkanları

Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olması nedeniyle istihdam imkanları oldukça geniştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda hastane öncesi sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmeler ile program mezunlarının 112 Acil Sağlık Hizmetleri başta olmak üzere iş bulma imkanlarında artış olmuştur. 


Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler  

İlk ve Acil Yardım Programını başarı ile bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde üniversitelerin “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” “Hemşirelik”, “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 


Tarihçemiz

 

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, İlk ve Acil Yardım programı 2017-2018 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamıştır.

 

Eğitim Faaliyetlerimiz

Öğrenciler, eğitimlerinin ilk yıllarında meslekleri ile ilgili teorik bilgileri, ikinci yılında ise bu bilgilerin uygulamalarını ağırlıklı olarak alırlar. Alan uygulamalarını ise, hastanelerin yoğun bakım, ameliyathane, doğumhane ve acil servislerinde; ayrıca stajlarını 112 Ambulanslarında yaparlar.
Öğrencilerimizin, Üniversitemiz ve afiliye hastanelerimizin sahip olduğu eğitim araç ve gereçleri ile Simulasyon laboratuvarlarından azami yararlanmasını sağlamak esastır.
Öğrencilerimiz, ömür boyu öğrenme kültürünü edinmesi, sağlık hizmeti veren ekibin bir üyesi olarak mesleğinin ve bilimin gelişmesine katkı vermesi, üretken ve girişimci olması için teşvik edilir.

Öğrencilerimiz birinci yarıyılda insan vücudunun yapısal ve fonksiyonel özelliklerini ve mesleği ile ilgili uygulamalarda bunlara dair temel bilgileri kullanabilecek düzeyde Anatomi ve Fizyoloji öğrendiler.
Acil Hasta Bakımı ve Acil Sağlık Hizmetleri derslerinde, İlk ve Acil Yardım alanında mesleki uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgileri ve İlk ve Acil Yardım gerektiren durumlarda, olay yerini değerlendirme, sorunları tanımlama, analiz etme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisi için gerekli kuramsal bilgileri kazandılar.
Tıbbi Terminoloji dersinde, alanı ile ilgili terimleri etkin kullanabilecek ve diğer sağlık çalışanları ile iletişim kurabilecek düzeyde terminoloji bilgisi edindiler.
Yabancı Dil dersinde, mesleği ile ilgili uygulamaları yaparken İngilizce’yi temel düzeyde iletişim kurabilecek kadar kullanmak üzere İngilizce eğitimi aldılar.
Mesleki Sorumluluk ve Etik dersinde, görevini yaparken ilgili mevzuata, yasa, yönetmelik, genelge ve mesleki etik değerlere uygun davranmanın ve mesleki sorumluluk bilincini kazandılar.
Temel Bilgi Teknolojileri dersi İlk ve Acil Yardım alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme temel yetkinliklerini kazandırdı.

Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu (26 Aralık 2017)
PARHAD ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu” yoğun ilgi ve üst düzey katılımla gerçekleştirildi.
Sempozyumda açılış konuşmalarını, kürsüye gelme sırasına göre; PARHAD YK Başkanı Prm. Hasan Basri KIZILDAĞ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şemsi Nur KARABELA, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin ÇOLAK ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Kadriye KART YAŞAR yaptılar.

İlk ve acil yardım programı hastane öncesi acil tıp alanında sağlık personeli yetiştiren ön lisans programı olarak, diğer yardımcı sağlık meslekleri içinde karar verme süreçleri bakımından tababete en yakın olandır. Bu sebeple öğrencilerimizin eleştirel düşünme, dikkat ve farkındalıklarının yükseltilmesine özel önem veriyoruz.
Derslerimizi olabildiğince interaktif ve uygulamalı gerçekleştirdik. Örneğin atelleme konusunu, öğrenciler gruplar halinde uygulayarak öğrendiler. Travmaya yaklaşım hususunda kuramsal bilgilerini sınıfta vaka senaryoları ile gruplar halinde tartışarak test ettiler.
Uygulamalarda yaptıkları gözlemleri derslerde tartışarak belli konuları öğrenci sunumları ile zenginleştirerek işledik.

Çalışma Konularımız

• İnsan vücudunun yapısal ve fonksiyonel özelliklerini bilir ve mesleği ile ilgili uygulamalarda temel bilgilerini kullanabilir.
• İlk ve Acil Yardım alanında mesleki uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilerini öğrenebilir.
• İlk ve Acil Yardım gerektiren durumlarda, olay yerini değerlendirir, sorunları tanımlama, analiz etme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olabilir.
• Ambulans içindeki araç-gereçleri ve teknolojileri yetkinlikle kullanır ve bakımını yaparak koruyabilir.
• Hasta/yaralı ve yakınları, diğer sağlık çalışanları ve ilgili tüm taraflarla açık, yapıcı, etkili iletişim kurar. Alanı ile ilgili terimleri etkin kullanabilir.

Yaralı/hastaya temel ve ileri yaşam desteği
Monitörizasyon
Endotrakeal entübasyon, kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon
Travma stabilizasyonu
Hasta nakli
Temel Yaşam Desteği Protokolleri
Kırık-çıkık ve burkulmalarda stabilizasyon
Yara kapatma ve kanama kontrolü
Acil doğum eylemine yardımcı olma
"Acil Sağlık Hizmetleri"nin organizasyonu ve iyileştirilmesi

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar

+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)

 

hamidiyeiay@sbu.edu.tr