Tanıtım
Programa yeni öğrenci alımı yapılmamaktadır.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne bağlı olan Denizci Sağlığı programı, gemilerde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına karşı tıbbi hizmetin verilmesini sağlayan sağlık personeli yetiştirmektedir.
Ülkemiz, dünyada birçok denizci yetiştiren ve dolayısıyla çok sayıda kayıtlı gemi adamı bulunduran ülkelerden biridir ve gün geçtikçe uluslararası platformda daha önemli bir yere sahip olmaktadır.
Gemi adamlarının ve gemide bulunan personel ve yolcuların; gemi kazaları, fırtınalar, sızıntılar ve işle ilgili kazalar ve yaralanmalar gibi pek çok sayıda deniz kazası tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Uzun mesafeli yolculuklarda, sağlık ve güvenlik konuları, mürettebat ve yolcuların emniyeti için sağlık personelinin gereksinimi kaçınılmazdır.
Ülkemizde her geçen yıl sayısı artan sağlık kurumları, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen hastalara hizmet vermektedir. Türkiye’nin sağlık turizmi alanında öne çıkan ülkelerden biri haline gelmesiyle, yeni açılan sağlık kurumlarında çalışacak, donanımlı meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç giderek artmıştır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Denizci Sağlığı programını bulunduran ilk devlet üniversitesidir. Türk denizcilik sektörünün uluslararası sağlık standartlara erişmesi için nitelikli sağlık personellerinin yetiştirilmesi için öğrencilerimize gereken eğitim ve becerinin kazandırılması hedeflenmektedir.
Programın Amacı
Programın amacı, denizcilik mesleği ile uğraşan kişilerin deniz ve karada yaşam şartları ve mesleki görevleri dikkate alınarak sağlıklarının korunmasına yardımcı olacak mesleki bilgi ve beceriye sahip sağlık personeli yetiştirmektir. Etik ve insani değerlere sahip, nitelikli, sağlık alanında gelişmeleri izleyen sağlık personellerinin topluma kazandırılması üniversitemizin önceliklerindendir.
Programa Giriş Koşulları
İstihdam planlamaları ve meslek tanımı sorunları nedeniyle programa geçici olarak öğrenci alımı yapılmamaktadır.
Mezunlarına Verilen Unvan
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 15/04/2009 tarihli toplantısında alınan karar ile 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 ve 43/b maddeleri uyarınca programı tamamlayan öğrencilere ‘’Denizci Sağlığı Teknikeri’’ unvanı verilir.
Kazandırılan Mesleğin Görevleri
Programdan mezun olan yardımcı sağlık elemanları, karadan kilometrelerce uzakta bulunan gemilerde oluşabilecek acil sağlık problemlerinin çözümünde kolaylık sağlayacak aynı zamanda kronik hastalıkların oluşması durumunda gerekenleri uygulayarak koruyucu önlemlerin alınmasını sağlar.
Staj ve Uygulama Süresi
Denizci sağlığı programı 1. sınıf öğrencileri 2. yarıyılın sonunda staj komisyonu tarafından belirlenen tarih aralıklarında 30 (otuz) iş gününü doldurmak kaydıyla zorunlu staj yaparlar. Öğrenciler zorunlu yaz stajlarını denizcilik işletmeleri, özel ya da yüksekokul tarafından kabul görülen gemilerde tamamlamaktadırlar. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılacaktır.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Denizci sağlığı programı mezunları, özel ve resmi kurum ve kuruluşlara ait deniz taşıtlarında, denizcilik sektörüne bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Denizci sağlığı programının ülkemizde ilk defa açılması nedeniyle mezun sayısının az olması ve gemilerde sağlık personeline olan ihtiyaç nedeniyle mesleğin iş olanakları yüksektir.
İş Bulma Olanakları
Programı başarı ile bitiren mezunlar, seyahat sağlığı merkezlerinde, hudut ve sahiller sağlık kurumu ve buna bağlı grup başkanlıklarının yanı sıra sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışabilirler.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Denizci Sağlığı programı 2017-2018 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamıştır.
Akademik Kadromuz
Dr. Öğr. Üyesi YASEMİN DURDU
Öğr. Gör. BEKİR ERDOĞAN
Eğitim Faaliyetlerimiz
Programın süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, derslerinin yanı sıra Anatomi, Fizyoloji, İlk yardım, Halk sağlığı, Sağlık Hukuku ve Sağlık Hizmetleri, Dahili, Cerrahi ve Enfeksiyon Hastalıkların bilgisi, Acil Servis Uygulamaları, İlk yardım, Denizcilik Eğitimi, Denizci Güvenliği, Denizcilikte İletişim ve Seyrüsefer yöntemleri teorik ve/veya uygulamalı olarak işlenir.
Öğretim elemanı temini konusunda sorun yaşanmaması, Hudut Sahil ile yapılan anlaşma ile staj imkanı güçlü yönlerindendir.
Çalışma Konularımız
Mezunlarımız, denizcilik eğitiminde gemiyi, donanımı, tüm teçhizat ve sistemlerini tanıyarak gemi emniyet ve güvenlik yönetim sistemlerini öğrenirler. Bunun yanı sıra denizde hayatta kalma, gemi personeli yolcu ve mürettebatının sağlığına tehdit edici unsurları öğrenerek gerekli önlemlerin alınması konusunda bilgi sahibi olurlar. Aynı zamanda acil servis uygulamalarında acil durumlara müdahale edilmesi, denizde iletişimin sağlanması, hastalara ilkyardım müdahalesinin yapılması ve gerektiğinde hastaların transfer edilmesi konusunda eğitim alırlar.
• Denizcilik sektöründeki uygulamaların ulusal ve uluslararası boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında farkındalık kazanabilir.
• Gemi, yük ve personel tehditlerine karşı koruyucu ve önleyici tedbirler alma becerisi kazanır ve gemide sağlığın korunması için gereken bilgi ve donanıma sahip olabilir.
• Gemicilik, gemi güverte üstü donanımları, gemideki tüm cihazlar ve neşriyatların tanınmasına ilişkin bilgi sahibi olabilir.
• Deniz telsiz haberleşmesinde ulusal ve uluslararası kavramları öğrenir, denizcilikte iletişim konusunda bilgi sahibi olabilir.
• Hastane öncesi acil bakım, yaşam bulgularının değerlendirilmesi, fizik değerlendirme ve ilaç tedavisi gibi ilk yardım gerektiren durumlar hakkında bilgi ve beceri kazanır.
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar
0 216 346 36 36
hshmyo@sbu.edu.tr