Tanıtım
Programın Amacı
Fizyoterapi Teknikerliği Programı’nın amacı; iki yıllık ön lisans eğitim sürecinde devlet hastaneleri, özel hastaneler, üniversite hastaneleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri ve özel dal merkezlerinde eksikliği yoğun olarak hissedilen çağdaş bilgi ve beceri ile donanmış, araştırma, sorun çözme yeteneği gelişmiş, kültürel birikime ve iletişime sahip, teknolojik araç ve gereçleri kullanabilen, insan sağlığına ve etik değerlere önem veren fizyoterapi teknikeri yetiştirmektir.
Kazandırdığı Unvan
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulu kararınca ‘Fizyoterapi Teknikeri’’ unvanı verilir.
Kazandırılan Mesleğin Görevleri
Uzman hekimin teşhis ve tedavi programına göre fizyoterapist denetiminde;
-Hastalara, hastalık tipine göre, fizik tedavi uygulaması yapmak için ilgili aletleri hazırlar.
-Hastaya elektroterapi uygulamalarını yapar.
-Tedaviye yönelik ısı-ışık, hidroterapi, elektroterapi, mekanik tedaviler ve günlük yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemeler yaparak sağlıklı, hasta ve özürlü kişilere fizyoterapist denetiminde fizik tedavi uygulamalarını yapar.
-Fonksiyonunu kaybetmiş organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez-ortez, splint vb.) kullanımını hastaya öğretir.
Staj ve Uygulama Süresi
Öğrencilerimiz stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.
Çalışma Alanları
Fizyoterapi teknikerleri Sağlık Bakanlığı’ na bağlı devlet hastanelerinde, üniversite araştırma hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, spor/sağlık merkezleri, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, kaplıca/termal tesislerinde vs. çalışabilir.
İş Bulma Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler resmi ve özel sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.
• Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde,
• Üniversite araştırma hastanelerinde,
• Özel hastanelerde,
• Rehabilitasyon merkezlerinde,
• Özel eğitim merkezlerinde,
• Spor/Sağlık merkezleri,
• Spor kulüplerinde,
• Huzurevlerinde,
• Kaplıca/Termal tesislerde
Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler
Mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde üniversitelerin Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Yüksekokullarında eğitim almaya devam edebilmektedirler.
Tarihçemiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Fizyoterapi Teknikerliği Bölümü Üniversitemiz Senato Kararı ve YÖK onayı ile kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi Teknikerliği programı 2017-2018 yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
Akademik Kadromuz
Öğr. Gör. MUSTAFA YILMAZ
Öğr. Gör. YAVUZ SULTAN SELİM KAVRIK
Öğr. Gör. ZEYNEP SELİMOĞLU AYNELİ
Eğitim Faaliyetlerimiz
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler aşağıdaki konularda bilgi ve beceri açısından yetkin olur:
• Yüzeysel ısı ajanlarının fiziksel özelliklerini ve derin ısı ajanlarının fiziksel özellikleri öğrenebilir.
• Isı ajanlarının hastalarda uygulama biçimlerini, ısı ajanlarının kontrendikasyonları ve ısı ajanlarının endikasyonlarını öğrenebilir.
• Lazer, ultraviole, ınfraruj gibi ajanların kullanım özelliklerinin bilir ve uygulayabilir.
• İlk yardım temel kurallarını bilir, gerektiğinde uygulayabilir.
Klinik Uygulama ve Staj İmkanlarımız:
Sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu Fizyoterapi Programı kapsamında 1.ve 2.sınıf öğrencilerine verilen derslerin uygulama eğitimi, Sağlık Bilimleri Üniversitemiz ile afiliye olan; İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan Sultan Abdülhamit Han Eğitim Araştırma Hastanesi, Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi ve Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi ile Avrupa yakasında bulunan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesinde verilmesi planlanmaktadır.
Fizyoterapi Programında öğrenim gören 1.sınıf öğrencilerimiz Fizik Tedavide Elektroterapi Yöntemleri I ve Fizyoterapide Temel Ölçme Yöntemleri derslerinin dönem içi uygulamalarında 2.dönem haftalık 8 saat (1 gün), 2.sınıf öğrencilerimiz ise 1.dönem Fizik Tedavide Elektroterapi Yöntemleri II, Klasik Masaj Teknikleri ve Temel Egzersiz Yaklaşımları derslerinin uygulamalarında haftalık 8 saat (1 gün) olarak ve 2.dönem ise Fizik Tedavide Klinik Staj dersinin uygulamasına haftalık 16 saat (2 gün) olacak şekilde planlanmaktadır.
Çalışma Konularımız
Çalışma Konularımız:
Bu alanda mezun olan öğrenciler, fizyoterapi hakkında teorik ve uygulama bilgilerine sahip olacaklardır. Dersi alan öğrenciler hekim veya fizyoterapist denetiminde fizyoterapi uygulamaları kapsamında yer alan sıcak ve soğuk hidroterapi uygulamaların fizyolojik etkilerini bilir ve uygulayabilirler.
• Yüzeysel ısı ajanlarının fiziksel özelliklerini ve derin ısı ajanlarının fiziksel özellikleri öğrenebilir.
• Isı ajanlarının hastalarda uygulama biçimlerini, ısı ajanlarının kontrendikasyonları ve ısı ajanlarının endikasyonlarını öğrenebilir.
• Lazer, ultraviole, ınfraruj gibi ajanların kullanım özelliklerinin bilir ve uygulayabilir.
• İlk yardım temel kurallarını bilir, gerektiğinde uygulayabilir.
• Isının fizyolojik özellikleri
• Yüzeysel ısı veren ajanlar -hotpack/parafin
• Yüzeysel ısı verenajanlar-ultraviyole
• Derin ısıajanları – Ultrason
• Derin ısı ajanları – Mikrodalga Diatermi
• Whirlpool girdap banyoları
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar
+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)
hshmyo@sbu.edu.tr