Tanıtım
Programa yeni öğrenci alımı yapılmamaktadır.
Programın Amacı
İnsan haklarının alandaki uygulayıcısı olan sosyal hizmet çalışanı, özellikle literatürde dezavantajlı gruplar olarak (yoksullar, göçmenler, yaşlılar, kadınlar, engelliler, çocuklar vd.) adlandırılan kesimin problemlerine çözüm bulma hedefiyle yola çıkar. Uygulama temelli bir meslek olan sosyal hizmet, toplumda gerçekleşen sosyal değişmeyi ve farklı kültürleri göz önünde bulundurarak ırk, sınıf, dil, din, mezhep, ideoloji gibi unsurlar vasıtasıyla ortaya çıkan baskıların ya da ayrıcalıkların ortadan kaldırılmasını temel hedef olarak görür. Dolayısıyla program, alanla ilgili meseleleri analiz edip çözüm üretebilen ve sosyal hizmet çalışmalarına katkıda bulunacak mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programa Giriş Koşulları
İstihdam planlamaları ve meslek tanımı sorunları nedeniyle programa geçici olarak öğrenci alımı yapılmamaktadır.
Mezunlarına Verilen Unvan
Dersler gibi meslekî uygulama ve stajlarda başarı göstererek Sosyal Hizmetler Programı’ndan mezun olan öğrencilere “Sosyal Hizmetler Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Yardımcısı” unvanı verilir.
Kazandırılan Mesleğin Görevleri ve Çalışma Alanları
Sosyal hizmetin amacı, insanların sosyal refah düzeylerini arttırmaya çalışmaktır. Bu bağlamda özellikle Sanayi Devrimi sonrasında, toplumun en küçük yapı taşı olan aile içinde görülen sosyal değişmenin, sosyal hizmet çalışanı tarafından iyi etüt edilmesi gerekmektedir. Zira çözüme kavuşturulması gereken konular genellikle ailenin farklı bireyleri ile bir bütün olarak aileyi ilgilendirecektir.
Bu bölümden mezun olanlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşların çeşitli birimlerinde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik araştırma merkezlerinde, kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, engellilere yönelik özel eğitim kuruluşlarında, kreş ve gündüz bakımevlerinde, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, yerel yönetimlerin sosyal yardım ve hizmet birimlerinde çalışabilirler.
Eğitim Türü
Tam zamanlı, örgün eğitim verilmektedir.
Staj ve Uygulama Süresi
Yüksekokulumuz Sosyal Hizmetler Programı öğrencileri birinci sınıf sonunda 30 (Otuz) gün süreyle Yaz Stajı yapmak zorundadır. Ayrıca öğrencilerimizin 1. Sınıf Bahar Dönemi’nde 2 saat, 2. Sınıf Güz ve Bahar dönemlerinde 8’er saat olmak üzere toplam 20 saat uygulama yapması gerekmektedir. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılacaktır.
Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler
Sosyal Hizmetler Programı öğrencileri ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde; Sosyal Hizmet ve Sosyoloji bölümlerine kayıt yaptırarak lisans eğitimi alabilirler.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü, Sosyal Hizmetler Programı 2017-2018 öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitim hayatına başlamıştır. 2018-2019 öğretim yılı itibariyle de ilk öğrencilerini mezun etmiştir.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. MERYEM SERDAR
Doç. Dr. RAŞİT GÜNDOĞDU
Doç. Dr. YUSUF SİNAN ZAVALSIZ
Öğr. Gör. ALİ KARAKOÇ
Öğr. Gör. EBRAR BEŞİNCİ ŞİMŞEK
Eğitim Faaliyetlerimiz
Yapılan etkinlikler:
1. Yaşlılar Haftası Boğaz Turu Etkinliği: Yaşlı Bakımı, Evde Hasta Bakımı ve Sosyal Hizmetler Programlarının ortaklaşa düzenlediği Yaşlılar Haftası münasebetiyle Üsküdar Valide Sultan gemisinde Kayışdağı Darülaceze ve Maltepe Huzurevi sakinleri ile boğaz gezisi.
2. Sosyal Hizmet alanında faaliyet gösteren kuruluşlara geziler yapılmıştır.
Ziyaret edilen kuruluşlar şunlardır:
• İBB Kayışdağı Darülaceze
• İBB Sosyal Yardımlar Müdürlüğü
• Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü/Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi
• Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Evleri Sitesi
• Yel değirmeni Çocuk Destek Merkezi
• Üsküdar Çocuk Şube Müdürlüğü
• Yel değirmeni Kartal Çocuk Gözlemevi
• Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon
-Yapılması planlanan etkinlikler
• Sosyal hizmet alanında hem akademik düzeyde hem de uygulama düzeyinde duayen olmuş konuşmacıların katılacağı konferanslar serisi düzenlemek
• Engeliler Haftasında (10-16 Mayıs) üniversite bahçesinde engelliler parkuru kurulması
Güçlü yönlerimiz:
sosyal hizmet alanı Türkiye’de son yıllarda atağa geçerek hızla yükselmektedir. Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçişiyle birlikte sosyal hizmet terimi bakanlığın ismine eklenerek bu alanın ve bölümün önemini ve değerini artırmıştır. Bu alanda yetişmiş nitelikli eleman ve ara eleman ihtiyacı da günden güne artmaktadır. Üniversitemiz sağlık temelli üniversite olmasının yanında coğrafi konumu ve kadrosuyla sosyal hizmet alanına nitelikli elamanlar yetiştirebilecek bir kurum olarak umut vaat etmektedir.
Çalışma Konularımız
Türkiye’nin toplumsal yapısı başta olmak üzere, toplumun tarihî ve kültürel yansımaları, dezavantajlı grupların sosyal refahı ve insan hakları konusundaki eşitsizlikler başlıca çalışma konularımız arasındadır.
• Sosyal hizmet mesleki ve bilimsel alanı ile ilgili teorik bilgi edinir ve pratikleri kullanabilme becerisi kazanır.
• Sosyal hizmet alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern bilişim teknoloji araçlarını seçme, geliştirme ve etkin biçimde kullanma becerisi elde edebilir.
• Sosyal hizmet bilimsel alanı ile ilgili tasarım, gözlem, veri toplama, analiz ve yorumlama becerisi geliştirebilir.
• Sosyal hizmet alanındaki ve sistemindeki sorunları tespit etme, kuramsallaştırma, formülize etme ve çözme becerisi ile sorunlara uygun müdahale yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi kazanabilir.
• Sosyal yardımcı olarak mesleki etik ve sorumluluk bilincine erişebilir.
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar
+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)
hshmyo@sbu.edu.tr