Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Teknolojik gelişmelerin en çok uyarlandığı ve ilerleme sağladığı alanlardan birisi de tıp. Yirminci yüzyılın son çeyreğine kadar bile doktorların teknolojik olanakları oldukça kısıtlıydı. Özellikle insan vücudunun iç yapısını göstermeye yarayan cihazlar yeteri kadar gelişmemişti. En iyi bilinen görüntüleme yöntemi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından bulunan x-ışını (Röntgen) cihazları idi. Geçtiğimiz 20-30 yıldaki gelişmeler ise tıp bilimini başka bir çağa taşıdı.

Programın Amacı

Tıbbi görüntüleme cihazları ile görüntü elde edebilme, film ve görüntüleri kullanıma hazır hale getirebilme, cihaz ve ekipmanların kontrol ve bakımını yapabilme özelliklere sahip sağlık personeli yetiştirmektir.

Misyon 

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı, insan sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla ileri teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen, etik değerlere bağlı, mesleki bilgi ve becerilere sahip nitelikli tıbbi görüntüleme teknikerleri yetiştirmeyi hedefler. Programımız, sağlık sektöründeki yeniliklere ve gelişmelere çabuk uyum sağlayabilen, ekip çalışmasında etkin, eleştirel düşünme becerilerine sahip bireyler yetiştirerek topluma ve bilime katma değer sunmayı misyon edinir. 

Vizyon 

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı, ulusal ve uluslararası sağlık sektöründe tercih edilen, yenilikçi, etik ilkelere bağlı ve alanında lider teknikerler yetiştirerek sektörde öncü bir konumda olmayı hedefler. Programımız, akademik ve teknolojik altyapısını sürekli geliştirerek tıbbi görüntüleme alanında uluslararası standartlarda bir eğitim sunmayı vizyon olarak benimser. 

Mezunlarına Verilen Unvan 

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulu kararınca ‘’Tıbbi Görüntüleme Teknikeri’’ unvanı verilir.

Kazandırılan Mesleğin Görevleri

- Hekimin istediği radyolojik tetkikleri, en uygun çekim protokolleri ile yapar.
- Yapılacak radyolojik tetkikle ilgili olarak hastaları bilgilendirmek ve hazırlanmalarını sağlar.
-Tetkik sırasında hastanın radyasyon güvenliğini ve mahremiyetini, tetkik sonrasında hasta bilgilerinin gizliliğini sağlar.
- Sorumlusu olduğu tıbbi demirbaşların periyodik bakım ve onarımlarının takibini yapar, arıza hallerinde bölüm sorumlularına veya biyomedikal ünitesine durumu iletir.
- Yapılan işlemlere ilişkin kayıt tutar, tetkiklerin düzenli arşivlenmesini sağlar.

Programa Giriş Koşulları

Yükseköğretim Kurumu’nun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Dikey Geçiş İmkânı: Programı tamamlayan öğrencilere DGS’den aldıkları puana göre Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine geçiş imkânı sunulmaktadır.
 

Staj ve Uygulama Süresi

Öğrencilerimiz stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.

Çalışma Alanları

Bu programdan mezun olan öğrenciler resmi ve özel sağlık kuruluşlarının Radyoloji bölümlerinde uzman gözetiminde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarında sağlık teknisyeni olarak çalışabilirler.

İş Bulma Olanakları

Bu programdan mezun olan öğrenciler resmi ve özel sağlık kuruluşlarının radyoloji, radyoterapi ve nükleer tıp bölümlerinde uzman gözetiminde çalışabilirler.

Tarihçemiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü, Tıbbi Görüntüleme ve Teknikleri Programı Üniversitemiz Senato Kararı ve YÖK onayı ile kurulmuştur. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programında Dr. Öğr. Üyesi Serhat ARAS ve Dr. Öğr. Üyesi Türkan İKİZCELİ’nin atanması ile eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve rutin hizmetler için çalışmalara başlamıştır.

Program Eğitim Amaçları 

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı’nın eğitim amaçları, mezunların mezuniyetten sonra 3-5 yıl içerisinde şu hedeflere ulaşmasını amaçlar: 

PEA1: Mesleki Yeterlilik; Tıbbi görüntüleme cihazlarını etkili ve güvenli bir şekilde kullanabilen ve bu alanda teknik bilgi birikimini uygulayabilen bireyler yetiştirmek. 

PEA2: Etik ve Profesyonellik; Meslek ahlakına uygun davranışlar sergileyen ve sağlık hizmetlerinde hasta haklarına özen gösteren teknikerler yetiştirmek. 

PEA3: Yaşam Boyu Öğrenme ve Toplum Sağlığı; Mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye devam eden, sağlık teknolojilerindeki yeniliklere hızla uyum sağlayan ve toplum sağlığı konusunda bilinçli Tıbbi Görüntüleme Teknikerleri yetiştirmek. 

Program Hedefleri 

Programın eğitim amaçlarına paralel olarak belirlenen somut ve ölçülebilir hedefler: 

  1.  Tıbbi görüntüleme cihazlarını etkili kullanma becerisini kazandıracak uygulamalı eğitimlerin artırılması. 
  1.  Hasta pozisyonlama teknikleri ve radyasyon gözetiminde uzmanlaşmış bireyler yetiştirilmesi. 
  1.  Öğrencilerin meslek ahlakı ve hasta hakları konusunda bilinçlendirilmesine yönelik seminer ve eğitimlerin düzenlenmesi. 
  1.  Sağlık sektörü için etik ve profesyonel standartları benimsemiş teknikerler yetiştirilmesi. 
  1.  Teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilmeleri için sürekli eğitim programlarının hayata geçirilmesi. 
  1.  Öğrencilerin araştırma yapma ve kendini güncel tutma becerilerini geliştirmelerine yönelik projelerin desteklenmesi. 
  1.  Topluma medikal görüntülemenin önemi ve radyasyon bilgisi konusunda farkındalık oluşturacak etkinliklerin düzenlenmesi. 

Program Çıktıları 

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı mezunları aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaktır: 

Bilgi: 

  1. Tıbbi görüntüleme cihazlarının temel prensiplerini ve işlevlerini bilir. 
  1. Hasta pozisyonlama teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahiptir. 
  1. Radyasyon gu¨venligi· ve koruma protokollerine uygun hareket eder. 

Beceri:  

  1. Görüntüleme cihazlarını etkili ve güvenli bir şekilde kullanır.  
  1. Hasta ile etkili iletişim kurarak, tanı ve tedavi sürecine destek olur.  
  1. Problem çözme ve eleştirel düşünme yeteneklerini mesleki uygulamalarda kullanır. 

Yetkinlik:  

  1. Etik kuralları ve hasta haklarını temel alarak çalışr.  
  1. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kendini mesleki ve akademik açıdan geliştirir.  
  1. Alanıyla ilgili mesleki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri takip eder. 

Programa Özgü Çıktılar:  

  1. MR, BT, röntgen gibi tıbbi cihazları etkin kullanır ve kalite kontrol prosedürlerini uygular.  
  1. Görüntüleme tekniklerinin dijital sistemlerle entegrasyonunda yetkindir.  
  1. Hasta verilerini bilimsel ve etik ilkelerle yorumlar ve kullanır. 

Akademik Kadromuz

Öğr. Gör. ELİF ŞAHİN
Öğr. Gör. ELİF ŞAHİN

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler aşağıdaki konularda bilgi ve beceri açısından yetkin olur:


• Görüntüleme yapacağı cihazın teknik alt yapı ve çalışma prensibi (fizik ve donanım) ve çekimi hakkında bilgi sahibi olabilir. Cihazın günlük kısa bakımını yapabilir ve sorumluluğu altındaki cihazları kullanıma hazır hale getirebilir.

• Radyasyon, hasta, çalışan ve çevrenin radyasyondan korunması ile ilgili kurallar hakkında bilgi sahibi olur ve gerekli önlemleri alabilir.

• Görüntüleme yapacağı cihazda yapılacak tetkiklerin hazırlıkları, pozisyonları ve çekimi hakkında bilgi sahibi olabilir.

• Uzman hekim tarafından konulan tanıda hangi tetkiki yapması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilir.

• Kontrast maddelerin farmakolojik yapılarını, yan etkilerini, risk faktörlerini, çeşitlerini, hazırlanışını öğrenir ve uygulayabilir.

 

Staj ve Uygulama İmkanlarımız:

Sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu Tıbbi Görüntüleme ve Teknikleri Programı kapsamında 1.ve 2.sınıf öğrencilerine verilen ‘’Tıbbi Görüntüleme I,II,III,IV ve Nükleer Tıp ’’ derslerinin uygulama eğitimi, Sağlık Bilimleri Üniversitemiz ile afiliye olan; İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan Sultan Abdülhamit Han Eğitim Araştırma Hastanesi, Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Siyami Ersek Eğitim Araştırma Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi ve Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi ile Avrupa yakasında bulunan Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi (Samatya) ve Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde verilmesi planlanmaktadır.
 

 

Çalışma Konularımız

 

• Görüntüleme yapacağı cihazın teknik alt yapı ve çalışma prensibi (fizik ve donanım) ve çekimi hakkında bilgi sahibi olabilir. Cihazın günlük kısa bakımını yapabilir ve sorumluluğu altındaki cihazları kullanıma hazır hale getirebilir.
• Radyasyon, hasta, çalışan ve çevrenin radyasyondan korunması ile ilgili kurallar hakkında bilgi sahibi olur ve gerekli önlemleri alabilir.
• Görüntüleme yapacağı cihazda yapılacak tetkiklerin hazırlıkları, pozisyonları ve çekimi hakkında bilgi sahibi olabilir.
• Uzman hekim tarafından konulan tanıda hangi tetkiki yapması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilir.
• Kontrast maddelerin farmakolojik yapılarını, yan etkilerini, risk faktörlerini, çeşitlerini, hazırlanışını öğrenir ve uygulayabilir.

Program mezunlarımızın sahip olması gereken mesleki konular;

- Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma Prensipleri
- Radyolojik Görüntüleme Fiziğinin temel esasları
- Radyolojik Görüntüleme yapmak için çekim protokolleri
- Alanıyla ilgili temel düzeyde anatomi, fizyoloji ve tıbbi terminoloji bilgileri
- Radyoterapi ve Prensipleri
- Nükleer Tıp ve Prensipleri

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar

+90 216 418 96 16 (Dahili: 2404/2405)

 

 

hshmyo@sbu.edu.tr